ин витро
ин витро / ThinkStock/Getty Images
ин витро
96089
ин витро
  • ин витро
Всеки момент се очаква да влязат в сила промените в правилника на Национален фонд „Ин витро“, напълно регламентиращи дейностите, които ще получават държавно финансиране. Това обяви Вера Вулджева, член на Управителния съвет на фондация „Искам бебе“. По думите й, това са четирите опита „ин витро“, четирите замразени трансфера, както и възможностите, които се предоставят на онкоболни жени, както и на тези с генетични заболявания.

Едва когато бъдат изчистени детайлите на национално ниво, ще бъдат направени предложенията за промени в общинските фондове ин витро. Ето какво каза още за процедурата Вера Вулджева.

Преговорите ще се водят поотделно с всяка община, защото всяка администрация работи по различни правила.

Вулджева беше категорична, че е много важно държавният фонд и общинските структури така да си разпределят финансирането, че да няма припокриване на дейности.

Общинските съветници от ВМРО в Плодив входираха в местния парламент предложение бюджетът на Пловдивския общински фонд „Ин витро“ да се увеличи с 30 хил. лв. и да стане 100 хил. лв. По този начин ще може да се помогне на още 30 двойки с репродуктивни проблеми, обясни съветничката Нина Гьошева.

В сравнение с Пловдив, в общини като Бургас и Варна средствата, заделяни за желаещите да се сдобият с рожба, са около два или над два пъти повече.

Повече по тема чуйте от репортажа, поместен в аудиозоната.