Общо 9.5 години затвор за атентаторите на футболния бос Христолов
Общо 9.5 години затвор за атентаторите на футболния бос Христолов / netinfo

Пловдивският районен съд постанови тази вечер общо 9.5 години затвор за тримата мъже, обвинени в поставянето на самоделна бомба пред дома на президента на ФК ”Ботев” Димитър Христолов в село Крумово.

Племенника на Цар Киро, Иван Алиев получи 3.5 години лишаване от свобода, а съучастниците му Назъм Алимолла и Калоян Василев по 3 години при общ режим на изтърпяване на наказанието.

Взривното устройство, което се задействало с прикрепен за него мобилен телефон, бе открито пред вратата на къщата на футболния бос на 16 октомври 2002 година. Поради технически дефект бомбата не e избухналa, въпреки засечените няколко позвънявания регистрирани на сим-картата на детонатора. Иван Илиев е трябвало да я взриви чрез набиране на джи-ес-ем картата, прикрепена към нея.

Адската машина е била изработена от майор Петко Стоянов. В последния момент той умишлено я направил технически непригодна. Установено е ,че взривното вещество - 400 грама тротил – е било изнесено нелегално от военно поделение, където Стоянов е служел. За това си деяние майорът е осъден на 6 месеца условно от Пловдивския военен съд.

Произнесените от Пловдивския район съд присъди не са окончателни. Те подлежат на протест и обжалване пред Пловдивския окръжен съд в 15-дневен срок.