Общината  иска ревизия на споразумението за балите
Общината иска ревизия на споразумението за балите / netinfo

Община Пловдив ще поиска ревизия на споразумението с държавата за компенсиране с 47 млн. лева за приемането на софийските бали в депото в Цалапица. Това съобщи кметът Славчо Атанасов, който ще постави въпроса утре на среща с финансовия министър Пламен Орешарски, на която ще присъстват и главният финансист на общината Наталия Делчева и директорът на дирекция "Строителство" Тошо Пашов.

Атанасов посочи, че в сегашния си вариант договорът не защитава в достатъчна степен интересите на Пловдив, тъй като част от сключените в него обекти за финансиране са държавна собственост и би следвало така или иначе да се финансират от държавата. Кметът даде за пример реконструкцията на бул. „България”, за която според споразумението държавата трябва да даде общо 10 млн. лв. от необходимите 22 млн. лв., макар че булевардът е част от републиканската пътна мрежа. Общината ще поиска делът й във финансирането на този ремонт да бъде сведен максимум до 30%. В сегашния формат на споразумението държавата финансира собствените си обекти, но ги вписва в сметката за обещаните компенсации за приемането на 200-та тона столичен боклук, каза кметът.

Едва 9 млн. от дължимите 47 по споразумението за приемането на софийските бали е получил Пловдив до момента, макар че извозването им приключи преди повече от половин година. В същото време община Карлово отдавна усвои 17-те млн. лв., които й бяха отпуснати като компенсация за приемане на 80 хил. тона софийски отпадъци на тамошното сметище.