Новото мнозинство в ОбС оряза  двама от заместниците на кмета
Новото мнозинство в ОбС оряза двама от заместниците на кмета / netinfo
Кметът Славчо Атанасов остава с 4-ма заместници, след като формираното около ГЕРБ ново мнозинство закри щатовете на заместник-кметовете по общинска собственост и стопанска политика. Второто място е вакантно, след като Славчо Атанасов освободи преди седмица от поста Георги Григоров от ГЕРБ.

Кметът заяви, че заместникът му от ВМРО Петко Атанасов остава. Ще се боря с всички сили срещу това мнозинство, което бламирайки ме, промени вота на пловдивчани, уточни той. Славчо Атанасов обяви, че минава в кръгова отбрана, а от днес градът има нов кмет, който се казва Йордан Кюмюрджиев / председател на ОбС /. Искането за оставката на Кюмюрджиев / внесено от БСП и ВМРО/, който е и местен лидер на ГЕРБ, остана последна точка в дневния ред на днешната сесия. Това подреждане стана с гласовете на новото мнозинство, въпреки настояването на съветници от ВМРО, БСП и ЗНС тя да бъде изтеглена под номер 1 заради „човешка и морална” целесъобразност и с цел „спестяване на емоционалните престрелки” заради напрежението преди гласуването й.

Кметът Славчо Атанасов най-вероятно ще върне решението за закриването на щатовете на двама заместник-кметове и, ако то бъде потвърдено, ще го атакува в административния съд. Той не декларира ясно тези два хода, но ги посочи като основни инструменти за противодействие на цитирам: „подмяната на вота на пловдивчани”.

Предложението за орязването на заместник-кметските места направи Даниела Желязкова от ДСБ, която е и бивш районен кмет на „Северен”. "Трети мандат повтарям, че тези два ресора в централната администрация дублират дейности, които се извършват по районните кметства", заяви Желязкова.

Тя посочи, че от 10 години, 8 служители от районните кметства са командировани в отдел „Общинска собственост”, въпреки че разпоредителните процедури и актовете се подготвят и подписват от районите.

Повечето съветници от БСП гласуваха против закриването на двата ключови щата, макар председателят на групата им Николай Радев да заяви, че и един заместник-кмет е много предвид свършената досега работа.

„Тази схема, която предполага прехвърляне на още правомощия към районните кметове, макар да съм им дал достатъчно, ще превърнат Пловдив в град от феодални владения”, коментира кметът Славчо Атанасов.

Новото мнозинство на ГЕРБ, Атака, СДС, ДСБ, ССД и Гражански съюз Нова България отказа да одобри и предложението на кмета за превръщането на отдел „Протокол” в дирекция и увеличаването на щата му.

Отделът се оглавява от брата на общинския съветник от ВМРО Лилия Учкунова.

„Пратете хората там на обучение, защото за техните гафове в града вече има вицове, посъветва кмета Даниела Желязкова от ДСБ.