Независим инспекторат ще бори дървената мафия
Независим инспекторат ще бори дървената мафия / Dariknews.bg
Независим инспекторат ще бори дървената мафия
27679
Независим инспекторат ще бори дървената мафия
  • Независим инспекторат ще бори дървената мафия

Създаване на независим инспекторат, който да противодейства на организираната дървена мафия, предвижда новия  Закон за горите. Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който пристигна в Пловдив за откриването на 85-та Седмица на гората. Той ще отчита дейността си директно пред директора на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и няма да зависи от регионалните й структури, уточни министър Найденов.

Законопроектът вече се дискутира и се нанасят корекции. Когато е напълно готов ще бъде обявен за обществено обсъждане, каза още земеделският министър. Само със силен контрол може да се спрат незаконните добив на дървесина и заменки на гори, категоричен бе той.

Констатираните нарушения през 2009 година са 23 000, като разкрити са 80% от тях, сочи годишният отчет на Изпълнителната агенция по горите. До прокуратурата са изпратени 4 152 преписки, а издадените осъдителни присъди са 77. С най-висока концентрация на нарушения са Регионалните дирекции по горите в Ловеч, Берковица и София.  23 хил. дка гори са били опожарени през 2009 година, показва справката на ИАГ.

/Чуйте какво каза още министър Найденов от прикачения звуков файл/