Нестинари танцуват на Фестивала на кешкека в Радилово
Нестинари танцуват на Фестивала на кешкека в Радилово / Дарик архив

Нестинарски танци са новият елемент в програмата за Фестивала на кешкека и народните умения, който ще продължи днес и утре в пещерското село Радилово. Местното читалище „Зора-1903” организира празника за шеста поредна година.

Танците върху живи въглени са включени по идея на младеж от селото – Атанас Бакалов, който активно се включва в организацията. Той ще води и ревю със свои ръчно изработени костюми на филмови герои, печелили награди на национални конкурси.

Рекордно ще бъде количеството на ритуалното ястие кешкек – 2 тона, казва библиотекарката Марена Вачкова. Миналата година един тон не стигна за всички желаещи да го опитат. Той ще бъде сварен насред площада, за да бъде припомнена рецептата за приготвянето му от булгур. Местна легенда разказва, че това е храната, с която тракийската богиня Бендида спасила селото от изчезване. И досега кешкек ритуално се приготвя за сватби и посрещане на нородени.

В програмата се преплитат традиционното и модерното, народните обичаи и младежките увлечения. На мегдана ще бъдат организирани състезание по мелене на жито на булгур, разучаване на стари песни, танци и ритуали, изложба-базар на продукция на местни земеделци и пчелари. И редом с тях – изпълнения на радиловските брейкъри от Electra crew и хип-хоп денс групата Sky legion crew.

През 2010 година събитието започва като Ден на традиционните продукти за селищата от защитената зона Бесапарски ридове. Още първото издание заради иновативността си е номинирано в конкурса АГОРА. Още от следващата година прераства в национален фестивал, отговарящ на интересите на широк кръг хора. Легендата за митичното ястие кешкек, придавана от векове, дава и новото име – Фестивал на кешкека и народните умения.