Наследниците на Златю Бояджиев си връщат картините му
Наследниците на Златю Бояджиев си връщат картините му / снимки: автор Иван Палейков

Върховният касационен съд реши дългогодишния спор между наследниците на Златю Бояджиев и Градската художествена галерия-Пловдив (ГХГ), общински институт „Старинен Пловдив” и Историческия музей в града за собствеността на 6 картини на емблематичния автор.

Магистратите присъждат картините: „Баташкото клане”, „Обяд на моето семейство”, „Кукери” „Мъж на колене” и „Разстрел” да бъдат върнати на законните им собственици – наследниците на Златю Бояджиев. Една от картините по спора „Молебен за дъжд” съдиите оставят във владение на Градската художествена галерия.

Спорът е със 22-годишна давност. От 1992 година семейството има документи и свидетели, че иска да прибере картините в наследствената колекция, оставена от Златю Бояджиев. Отказът на местната власт в лицето на различни по партийна принадлежност кметове през годините и най-вече на държателите на картините ГХГ и ОИ ”Ст. Пловдив” принуди наследниците да предизвикат проверка на Комисията по култура към Народното събрание и на Министерството на културата. Това се случи след повече от 10-годишни проверки на прокуратурата по случая.

Още през 2009 година в докладна записка до община Пловдив от директора на ГХГ Красимир Линков е ясно, че институциите не са придобили картините, като са ги закупили или да са били подарени от автора или неговите наследници. Въпреки това отказва произведенията да бъдат върнати. Констатацията на Министерството на културата е „...че за картините няма документи и са с неизяснен статут”, но семейството трябва да води дело, за да си ги върне”.

 

Наследниците Георги Бояджиев и Златин Бояджиев заведоха дело в Пловдивския окръжен съд за връщане на произведенията. Искът бе уважен и картините бяха присъдени на семейството. Решението бе обжалвано пред Апелативен съд – Пловдив, който остави картините на държателите.