Народен събор Пловдив
Народен събор Пловдив / Дарик архив
Народен събор Пловдив събира любители на фолклора
93594
Народен събор Пловдив събира любители на фолклора
  • Народен събор Пловдив събира любители на фолклора
101 каба гайди и над 2500 участника се очакват днес и утре в големия Народен събор в Пловдив, който се провежда за втора поредна година в парк „Лаута“. Събитието отново ще събере любителите на народно творчество от цяла България. Тези, които не успеят да посетят събора в града на тепетата, ще имат възможност да го проследят онлайн със звук и картина от сайта на пловдивския район Тракия.

Народен събор Пловдив
netinfo

Народният събор започва в 10:00 ч., като събитието ще открият районният кмет на Тракия Костадин Димитров и кметът на Пловдив Иван Тотев. Веднага след приветствията на официалните лица, народното веселие ще продължи с множеството участници от цялата страна. Предвидени са две сцени, на които ще се представят съставите. Ще има и импровизирано училище за народни танци на открито. „Тази година ще звучи фолклор от над 50 населени места от цяла България“, заяви пред Дарик радио кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров.

Народен събор Пловдив
netinfo

С участието на родолюбиви организации ще бъдат пресъздадени моменти от Възраждането, а към 14:00 часа този следобед ще има и пехливански борби, като за победителите са осигурени и парични награди. За първо място - 200 лева, за второ – 100, а наредилият се на трета позиция в борбите ще получи 50 лева. Гвоздеят в съботната програма са ансамбъл „Родопа“, които ще излязат на сцената с прочутите си 101 каба гайди, а гласът на великата Валя Балканска ще ечи в парк Лаута.

В неделния ден в програмата участие ще вземе и фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Народен събор Пловдив
netinfo

През 2016 над 50 000 бяха посетителите на събора, а организаторите се надяват и тази година да имат същия успех, както и времето да е благосклонно и да не вали.

Народен събор Пловдив е част от културния календар на Общината и е в подкрепа на домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019-та година.