отпаднали деца
отпаднали деца / снимка: Кирил Кирилов
отпаднали деца
95069
отпаднали деца
  • отпаднали деца
Над 120 хил. семейства в страната, чиито деца не посещават училище, са обходени от учители и педагози. Това съобщи в Пловдив председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева, която беше в града под тепетата за откриването на деветото издание на инициативата „Народните будители и аз“.

75% от децата в рисковите групи, които са в задължителна училищна възраст, са заминали с родителите си в Европа или панЕвропа. По думите на Такева те посещават училища в държавите, в които семействата им живеят и работят.

17 000 от издирваните деца влязоха отново в училище, уточни синдикалистката и допълни, че сега най-главният въпрос е как тези младежи да бъдат задържани да посещават часовете.

Според СБУ трябва да има два подхода – единият е поощрителният, другият – административно-наказателният. Затова Министерски съвет прие изменение и допълнение, според което финансови социални помощи към семейства, чиито деца не ходят училище, ще бъдат пренасочвани към училищните бюджети за поощряване на семейства, които подкрепят децата си в посещаването на часове.

Оттук нататък ефектът би трябвало да е положителен, каза още Янка Такева и подчерта, че това не би било възможно без участието на останалите институции. По думите й в Бюджет 2018 има заложени допълнителни 90 млн. лв., които ще подпомогнат диференцираното заплащане на българските учители.

Чуйте и от приложеното аудио.