Митрополит Николай: Обществото не е длъжно да търпи нечия извратеност
Митрополит Николай: Обществото не е длъжно да търпи нечия извратеност / Снимка: Виктор Кадири, Dariknews.bg

Пловдивският митрополит Николай удостои с най-високото отличие „Свети апостол Ерм"- I степен пазарджишкия прокурор Стефан Янев и кмета на Община Пазарджик Тодор Попов за тяхното поведение при отстояването на християнските ценности. Решението бе взето по повод разразилата се дискусия около Пазарджик във връзка със скандалния чл. 14 от Наредбата за обществения ред, който забранява публичната демонстрация на сексуална и друга ориентация на обществени места. Председателят на Общинския съвет в града Георги Йорданов получи от Пловдивската митрополия почетна грамота.

Оказа се, че има лица, които в решението на Общинския съвет в Пазарджик са съзрели сериозна заплаха, заплаха за силите на брака, които се опитват да ни наложат ново робство, робството на плътта, робството на похотта. Това каза Негово Високопреосвещенство митрополит Николай в обръщението си в най-големия катедрален храм в Пазарджик „Света Богородица". Преди връчването на отличията главата на Пловдивската митрополия заяви, че има нещо, което се нарича обществен морал и обществото не е длъжно да търпи някой да му набива в очите собствената си извратеност, да гледа как някой разрушава душите на децата ни, как влива отрова в идеята за светостта на съюза между мъжа и жената, който образува семейството. Задачата на самата Православна църква, възложена от самия Господ Исус Христос е да пази евангелските принципи, включително моралните и етични принципи, върху които се основава обществения ред. Задача на църквата е всякога да разобличава лукавия, когато той се опитва да разруши този ред. Затова Светия синод на Българската православна църква, в свое изявление от месец юни, заклейми инициативата за провеждане на гей-парад в столицата, категоричен бе дядо Николай.

Светият синод се противопоставя на тази публична демонстрация, което руши традиционните устои и ценности на българския народ и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи. Той призовава властимащите да забранят провеждането на „това содомско сборище, а гражданите да не участват в тази мерзост". Задачата на църквата е освен това да насърчава тези, които се опълчват срещу злото и застават в защита на християнските ценности", допълни митрополит Николай.

Дядо Николай каза още, че отличията за прокурор Стефан Янев и кмета на Пазарджик Тодор Попов трябва да бъдат пример за всички православни християни как трябва да се отстояват ценности.   

Преди месец, прокурор Янев, в официална позиция на прокуратурата, приравни хомосексуализма с разврата и го обяви за безсрамие. Минути след връчването на отличието той заяви, че смята, че е защитил моралните ценности на българския народ. Не смятам, че тук има някаква дискриминация, защото човек се ражда такъв, какъвто Господ го създава. Оттам нататък вече, той има правото да се насочи в една или друга посока, дали ще си бъде естествен, така както Господ го е създал или ще се промени поради някакви странични обстоятелства и други фактори, но това си е негово лично право, обясни той. 

Прокурор Янев допълни, че трябва да се придържаме към нашия християнски и български морал, както и към естеството.

Скандалният текст в Наредбата за обществения ред на общината бе атакуван и пред Комисията за защита от дискриминация, която обяви, че той незабавно трябва да бъде отменен. Против него се обяви и националния омбудсман.

В края на март тази година гей-активисти от цялата страна дойдоха в Пазарджик за да демонстрират публично правата си и бяха нападнати пред погледа на полицията, от скинари, които тогава се разграничиха от Български национален съюз.

До момента Общинският съвет в Пазарджик не е преразгледал скандалната Наредба. Тече обжалване пред Върховния административен съд, който ще гледа делото в началото на месец април 2011 година.