Кадри от "Кукове 2013"
Кадри от "Кукове 2013" / снимки: Кирил Кирилов
17 издание, 18 участници, 5-членно жури, стотици зрители
Кукове
92693
Кукове
  • Кукове
17-тото издание на Международния фестивал за кукерски и маскарадни игри „Кукове“ се открива довечера в Раковски. Тази година има два състава от чужбина – единият е от о. Сардиния (Италия), а другият е от Сърбия, анонсира в ефира на Дарик радио зам.-кметът на община Раковски Божидар Стрехин. Участниците от България са 16. Освен от региона, има кукери, които пристигат от Шумен, Ямбол, Земен, Карлово и др.

Тази вечер в градското читалище ще се представят местните състави и индивидуални участници. Целта на петъчния маскарад е да подгрее публиката за същинската част на фестивала, която е утре през деня.

Кукове
netinfo


Компетентно жури от петима специалисти по етнография, фолклор и антропология ще оцени участниците и ще раздаде наградния фонд, чиято стойност е 4000 лв. Председател е доц. д-р Ирена Бокова, а членове са проф. д-р Пламен Бочков, доц. д-р Валентина Ганева-Райчева, доц. д-р Евгения Иванова и д-р Велчо Кръстев.

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на община Раковски.

Кукове
netinfo


„Кукове“ е втрият по значимост кукерски форум у нас след пернишкия „Сурва“. Той се случва ежегодно в двата дни преди Сирни Заговезни по католическия календар. По стар обичай между Месни и Сирни Заговезни кукерите обикалят по улиците, за да плашат злите сили и да пъдят студа за здраве и берекет. Ефектът от присъствието на маскираните се подсилва от звънците и чановете, окачени по телата им.

Чуйте цялото интервю с Божидар Стрехин в прикаченото аудио.