La Rosa Negra - новият албум на Стоиц Гъдев вече е факт
La Rosa Negra - новият албум на Стоиц Гъдев вече е факт / снимка: Петър Тодоров

Сега в ДАРИК КАФЕ ще си говорим за музиката на Стоиц Гъдев, който преди дни издаде новия си албум. Но за онези, които до този момент не го познават ще кажа само, че през годините той е работил в системата на Хотелска верига ”Шератон” у нас и в чужбина.

Талантът му на виртуозен изпълнител на един от най-трудните инструменти – пианото бързо се разчува през онова време и Стоиц получава покана за работа в състава на една от звездите на българската естрада Маргарита Хранова. Стилът му е нестандартен и лесно разпознаваем.

Писал е музика за Лили Иванова, Орлин Горанов и много други известни български изпълнители. През 1998 година пише музиката за албума на „Човека глас” Красимир Аврамов, който представят бляскаво в Лос Анжелис.

Кулминацията на творчеството му е инструменталният албум, мастериран в Прага, където работи със световно известни музиканти.

Последният хит на Васил Найденов – “ВЕДНЪЖ” е написан също от Стоиц Гъдев.

А вече е факт и новия проект на Стоиц – “La rosa negra”. Музиката в албума е изненада за познавачите на стила на композитора на филмова и съвременна класическа музика. Парчетата са импровизации - смесица от блус, поп и джаз и са творени нощем в пиано бар ”La rosa negra” в Пловдив, където Стоиц и неговите колеги Николай Узунов и Борис Сергиев от група „Blue label” работят.

Идеята за издаване на албум се ражда спонтанно, а деветте композиции са записани за двайсет часа. В записа участват и други известни български музиканти като Веселин Койчев и Александър Леков. Хитовите парчета пресъздават настроението от пиано бара и действат отпускащо и еротично.

Триото поднася музиката с невероятния чар на възрастта, като и тримата изпълнители са солиращи инструменталисти и вокалисти. Особено въздействаща е песента „Why”, която се изпълнява от 69-годишния Борис, който е и саксофонист в групата. Върхът на албума е инструменталната композиция „Души от рая”. В нея композиторът Стоиц Гъдев остава верен на характерния си стил „модерна класика”.

B студиото на Дарик Радио със Стоиц Гъдев и продуцента Илиан Георгиев разговаря колегата Петър Тодоров.

Чуйте цялото интервю от аудиото.