Курбан в Асеновград и кулинарен фест в Карлово за Никулден
Курбан в Асеновград и кулинарен фест в Карлово за Никулден / снимка: dariknews.bg

Близо 600 кг риба ще бъде раздадена днес в двора на църквата „Св. Николай“ в Асеновград за храмовия й празник, съобщи за Дарик архиерейският наместник на общината отец Йордан Георгиев. Рибата е дарена от местните хора и ще бъде сготвена на курбан, печена или пържена. Осветеният курбан ще бъде раздаден веднага след края на тържествената света литургия, която започва в 9 часа. Приготвили сме и над 2500 пакета с храна, които ще раздадем на миряните, добави отец Йордан.

Кулинарна фиеста за Никулден ще се вихри днес на обяд в Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов заедно с колегите си от Каварна Цонко Цонев и от Тутракан Димитър Стефанов ще готви на централния площад. В менюто са включени както и традиционни ястия за празника, така и майсторски изпълнения.

Празникът ще протече на фона на изпълнения на духовия оркестър на карловската 61-ва бригада и на DJ. След готвенето на открито в Историческия музей ще бъде подредено златно средновековно съкровище от Каварна.

Общинските служители в Съединение пък ще сготвят днес риба без пари. Вчера кметът на общината Георги Руменов раздаде 330 шарана, осигурени от арендатора на язовира в Царимир. Традицията се спазва за 3-та поредна година.