/ снимка: Кирил Кирилов
Новият концесионер на летище Пловдив се очаква да бъде обявен официално до три седмици, научи Дарик от свои източници в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщениеята (МТИТС).

В момента все още тече процедурата по подготовка на документацията на евентуалния бъдещ концисионер. Изборът на концесионната комисия към МТИТС ще бъде потвърден с решение на Министерски съвет и официално оповестен от министър Ивайло Московски, допълниха от транспортното ведомство.

По непотвърдена информация китайският консорциум HNA Airport Group Co LTD ще поеме концесията на летище Пловдив за 35 г. Китайците от Хайнан се конкурираха с консорциума между най-голямата у нас транспортна фирма PIMK и "Тракия икономическа зона", който получи и официална подкрепа от община Пловдив.

HNA Group e една от най-големите корпорации в световен мащаб, като миналата година влезе в топ 100 на Fortune Global Companies. HNA Group притежават активи на обща стойност 61 млрд. евро.

Документацията за концесионния договор за пловдивския аеропорт все още се окомплектова и затова от министерството не бързат да излязат с официална информация за бъдещия концесионер, защото и в последния момент е възможно да настъпи обрат.

Оттам дадоха пример с концесията на летище София, която беше прекратена миналата година и се очаква всеки момент да бъде рестартирана.