КНСБ: Държавата дава лош пример на работодателите
КНСБ: Държавата дава лош пример на работодателите / netinfo
Работниците в локомотивното депо в Пловдив се трудят при нехигиенични условия, без необходимата вентилация и осветление и без задължителното работно облекло. Това установи съвместна проверка на КНСБ и Районната инспекция по труда за условията в депото, организирана от лидера на КНСБ Желязко Христов. Машинистите са принудени в нарушение на нормативите да полагат 300 часа извънреден труд годишно заради дефицита на кадри.

Едва 1,30 лв на месец за вредни условия на труд получават работещите в локомотивното депо. Там липсват стая за краткотраен отдих и столова. От 1 януари заплащането на персонала драстично е намалено заради облагането с 22-24% на парите за храна.

Държавата дава изключително лош пример за спазване на трудовото законодателство чрез безобразните условия на труд в собствената си компания БДЖ, коментира Желязко Христов. Той окачестви като наглост облагането на социалните плащания и отново от името на КНСБ настоя да се регламентира, че социални надбавки до 200 лв. месечно са необлагаеми.