Кметове против новата методика за такса смет
Кметове против новата методика за такса смет / снимка: dariknews.bg

Кметовете на общини, които членуват в Регионалната асоциация на общините „Тракия“, се обявиха против новата методика за формиране на такса смет и поискаха въвеждането й да се отложи. Това стана ясно на днешното заседание на асоциацията, чийто домакин бе кметът на община Първомай Ангел Папазов.

Новата методика, предложена от Министерството на финансите, е в 3 варианта за събиране на боклука – с 15-литрови торбички със стикер, закупени от общината и предварително обложени с данък, които да се събират 2 пъти седмично; със съд за смет и по комбиниран метод.

Преди дни Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри методиката. „Ние обаче смятаме, че тя не е удачна на този етап“, коментира пред Дарик кметът на Първомай Ангел Папазов.

Според кметовете предложението ще доведе до повишаване на данъка за битови отпадъци за гражданите. „Тази методика за определяне на таксата я няма никъде в Европа. Тя е компилация от няколко системи за сметосъбиране и сметоизвозване, познати от страни-членки на ЕС, като Германия и Белгия, но у нас тази методика не е тествана никъде”, посочи кметът на Карнобат Георги Димитров, който е и член на УС на НСОРБ.

По думите му таксата смет е целева и общините трябва да могат да покрият всички разходи за реализацията й. Средствата, планирани по старата методика, основана на данъчната оценка на имота, няма да са достатъчни и ще са необходими допълнителни около 1 милиона лева на всяка една община, които трябва да се заделят от други дейности, смята Димитров.

Кметът на Стралджа Митко Андонов заяви, че новата методика за формиране на такса смет трябва да бъде тествана в различен тип общини и да се анализират предимствата и недостатъците й. Той е на мнение, че ако трябва да се прилага от 1 януари 2015г., няма достатъчно технологично време да бъде разработен начинът на прилагане от общинските администрации, да бъде приета от общинските съвети и да се пригоди необходимия софтуер за въвеждането й.

Затова кметовете на общини от РАО „Тракия“ настояват да бъде отложено вевеждането на новата методика за такса смет и да бъде направен пилотен проект в няколко общини от различен тип. Те изцяло подкрепят становището на НСОРБ, според което е необходимо технологично време, за да се оцени реалната приложимост и обоснованост на новата методика, както и провеждането на разяснителна кампания в обществото.

 

Своята позиция РАО „Тракия” ще изпрати до Министерствата на финансите и на околната среда и водите, до регионални сдружения на общини и други заинтересовани институции.