Как се правят нунофилц и захарно петле показват в Етнографския музей
Как се правят нунофилц и захарно петле показват в Етнографския музей / netinfo
Демонстрация на нунофилц техника за плъстене на вълна е сред любопитните неща, които могат да видят участниците в Есенната майсторска работилница, организирана от Етнографския музей в Пазарджик. Посетителите в културната институция ще могат да опитат предшествениците на днешните близалки – захарни лакомства, произведени по стара рецепта. И да разберат как се плете беленица. Работилницата отваря врати днес от 11,00 часа.

Познатото от древността плъстене на вълна (филц или кече) търпи своето развитие в една сравнително нова техника, известна като нунофилц или нунофелтинг. Това е плъстене на вълна върху естествена тъкан, която дава възможност за постигане на изключително интересни структура, релеф и окраска. Най-предпочитаните комбинации са между вълна и коприна или памук, а резултатът винаги е една уникална и неповторима вещ.

Майстор Ваня Терзиева ще запознае посетителите с плъстене на вълна и коприна. Тя ще демонстрира технологията и сподели тънкостите.

Марена Вачкова и Александра Караджова от читалище „Зора 1903“ в село Радилово ще предадат тънкостите за приготвяне на захарни петлета и бонбони по начина, използван от старите българи.

Посетителите ще имат възможността да усетят аромата и вкуса на едно отминало време, да опитат захарните лакомства от времето на нашите баби и прабаби.

Гостите от Радилово ще демонстрират един позабравен занаят - плетене на изделия от беленица - царевична шума.

В миналото от сухите и здрави листа на царевичните мамули майсторите изплитали рогозки (хасъри), които използвали за постелки, възглавници, ковьори и др. Днес от тях се изработват предимно сувенири, панери, кошници, вази, кутийки, поставки.

Участниците в работилницата ще имат възможност и сами да изработят свое царевично изделие.