Изпращат машини и дърва в помощ на Хитрино
Изпращат машини и дърва в помощ на Хитрино / снимка: Тина Соколова

30-тонен багер и два 20-тонни самосвала изпраща безвъзмездно и на свои разноски кметът на Община Септември Марин Рачев в пострадалото село Хитрино. Градоначалникът обяви, че строителните машини ще бъдат с подготвени шофьори и багеристи, така че колегата му от опустошеното село да може да ги ползва за каквото са необходими в следващите 10 дни.

500 кубични метра едра строителна дървесина отпусна Южноцентралното държавно предприятие в Смолян на пострадалите при трагичния инцидент в с.Хитрино. По пазарна оценка дарението на горското предприятие е на стойност над 60 000 лева.

„Всички скърбим с роднините на жертвите и сме съпричастни към трагедията в Хитрино. Горският сектор винаги е помагал и се е отзовавал в помощ при възникване на подобни обстоятелства“, заяви директорът на ЮЦДП инж. Ботьо Арабаджиев.

Отпуснатият дървен материал ще бъде използван целево за подпомагане на жителите на с.Хитрино за възстановяване на жилищата им, пострадали при взривовете от събота.

Дарението от страна на ЮЦДП е приблизително половината от цялостната помощ, която организират държавните горски предприятия. Същото количество едра строителна дървесина ще бъде отпуснато от Югозападното държавно предприятие, а Североизточното държавно предприятие ще осигури дърва за огрев на всички, засегнати от трагедията в Хитрино. Общата стойност на помощта от горския сектор надхвърля 130 000 лв.

Свои кампании в помощ на пострадалите от взрива хора започнаха и пазарджишки училища. В Професионалната гимназия по икономика организират акция „За една по-различна Коледа”. Целта на учениците е да купят играчки за 33 деца от Хитрино, съобщи психоложката на учебното заведение Радостина Николова.

Учениците от Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Атанас Ченгелев“ в Пещера организираха благотворителен базар на храни, които сами са приготвили. Децата обявиха инициативата си миналата седмица и тя трябваше да бъде за деца в нужда от родния им град. Базарът обаче съвпадна с деня на национален траур и затова по-голямата част от събраната сума ще бъде преведена по сметката в помощ на пострадалите в Хитрино. Базарът продължава и днес.

Намерения да се самоорганизират имат и панагюрци, обединени в групата „Подай ръка – Панагюрище”. Засега дарителите от средногорския град ще изпращат помощите си в Шумен, където е разкрит пункт с отговорник Емилия Алкеева. Обявен е и телефон за връзка с нея – 0896 853 656.

В Областната структура на БЧК в Пазарджик вече валят запитвания на желаещи да помогнат. Повечето предлагат дрехи, обувки и одеяла. На първо време обаче спешно необходими са пари, с които да се помогне на останалите без дом отново да стъпят на краката си и да възстановят домовете си, обясняват от БЧК.