Излекуван от рак съди държавата
Излекуван от рак съди държавата / снимка: Виктор Кадири, Дарик радио Пловдив
Излекуван от рак съди държавата
73892
Излекуван от рак съди държавата
  • Излекуван от рак съди държавата

Излекуван от рак на дебелото черво млад мъж ще съди държавата заради отказ да му поеме лечението в чужбина.

Историята на 28-годишния Николай Иванов от Асеновград започва преди 3 години, когато разбира, че има рак на дебелото черво. След няколко курса химиотерапия в София и две операции, българските лекари го отписали.

„Даваха ми 2 месеца живот и дори казаха на майка ми да не си хаби парите заради мен“, разказа Иванов, който е бил фитнес инструктор.

Въпреки негативните прогнози от България младият мъж не губи надежда и търси лечение в Испания. Започва да се лекува в частна университетска клиника в Навара и междувременно подава документи до Министерството на здравеопазването да бъде одобрен за финансиране на лечение в чужбина. Получава отказ с мотива, че въпросната клиника не работи с формуляр S2.

Излекуван от рак съди държавата
netinfo

Въпреки това Иванов не губи надежда и стартира кампания за набиране на средства за лечението си. В Испания са му направени общо 4 операции и 18 курса химиотерапия, като лекарите там са му казали, че в България въобще не е бил лекуван. След първите операции Николай е бил излекуван временно, но разсейки от рака са се появили отново по цялото му тяло. „Една от операциите, които ми направиха, беше животоспасяваща – екип от 20 човека се бори за живота ми 12 часа“, разказа още младежът.

При последната операция испанските лекари са извадили тумора от тялото му и от него са направили специална ваксина само за Николай. Вследствие на това той вече е излекуван, но дължи 50 хил. евро на клиниката. Само ваксината струва 25 хил. евро, а цялото лечение на младежа до момента възлиза на над 150 хил. евро, и то при положение, че испанците му правят по 25% отстъпка за всяка процедура.

След като е излекуван, Николай отново иска от държавата да плати за лечението му, но получава нов отказ.

„Според Закона за здравето всеки български гражданин има право да получи пари от държавата за лечение, когато методите, по които се лекува или е излекуван, не са приложими в България“, обясни адвокатът на Николай.

Вторият отказ, който Николай получава, е с мотив, че методът, по който е излекуван е експериментален.

„Това е пълна глупост и приложихме документи от испанската болница, че този метод е утвърден и отдавна е обичаен за повечето клиники в страните от  Западна Европа. Още през 2005-та година методът е лицензиран в Швейцария като „нормален“, а не експериментален“, обясни Николай Иванов.

В момента делото на Николай срещу отказа да бъде финансирано лечението му е заведено в Софийския административен съд. На този етап то е само за финансирането на ваксината, но ще има и друго дело за останалите пари.

Николай Иванов бе категоричен, че ако спечели двете дела, ще дари част от парите на други нуждаещи се, след като изплати ваксината.