Издирват още жертви на арестуваните измамници
Издирват още жертви на арестуваните измамници / netinfo

Пловдивската районна прокуратура издирва още пострадали от действията на арестуваните трима измамници, които заблуждавали пловдивчани, че ще ги включат в “доходоносен бизнес” пише в специално обръщение до медиите.

19-годишният Иван И. , 21-годишният Георги С. и 25-годишния Росен Р. бяха арестувани в момент на измама, а вчера съдът им наложи постоянни мерки за неотклонение “задържане под стража”.

Според разработения от задържаните механизъм, един от тях осъществявал телефонна връзка с пострадалите, предимно държавни служители и техни близки, в това число служители на МВР и магистрати. Представял се за далечен роднина или познат, с който пострадалите не били контактували продължително време. След кратък разговор на общи теми, в който измамникът успявал да убедят пострадалите, че познанството им датира отдавна, той обяснявали, че е сключил изгодна сделка за закупуване на стоки, най-често автомобилни части, и е заплатил капаро за това. В момента обаче се намирал извън града, и тъй като финализирането на сделката било скрепено с конкретен час на същия ден, ако не се яви, ще загуби даденото капаро. Молбата му е пострадалият лично да се срещне с “продавача”, да заплати остатъка от сумата и да прибере стоките, а мнимият роднина, щял да мине през дома му по- късно същия ден, за да ги получи и да възстанови дадените суми.

Извършителят давал на пострадалия мобилен телефон на “продавача”, на които отговарял някой от съучастниците му.

Доверчивите граждани обикновено се съгласявали да изпълнят тази молба. Срещали се с “продавача” на оживено място и му предавали поисканата сума и получавали срещу нея авточасти, газови  инсталации и др. От този момент  измамниците прекратявали всякакви контакти с пострадалите, дадените им телефони за връзка били изключвани, а услужливият гражданин ставал собственик на ненужни нему и без значителна стойност вещи.

В случаи на подобни телефонни обаждания или последвали от тях срещи с такива лица, от Районна прокуратура моли гражданите да сигнализират незабавно Прокуратурата и лично дознател Стоян Стайков при ІІ РПУ на МВР гр. Пловдив – сл.тел. 932 829, работещ по случая.