Издирват изчезнала през ноември 24-годишна панагюрка
Издирват изчезнала през ноември 24-годишна панагюрка / netinfo

Близки и приятели са започнали сами да издирват изчезнала преди почти три месеца млада жена от Панагюрище. 24-годишната Кристияна Муховска е в неизвестност от 27 ноември. Тогава тръгва за концерт към холандския град Айндховен и от този момент никой не успява да се свърже лично с нея. Откъслечна информация подават нейни познати от Холандия и САЩ, но в момента никой не знае къде се намира тя. Бащата на момичето Стоян Муховски твърди, че полицията е прекратила издирването, започнато по негова жалба, с мотива, че Кристиана е пълнолетна, може да се грижи сама за себе си.

Бащата се опасява, че въху момичето вероятно е оказано някакво влияние. Никога досега тя не се е държала в семейството си опърничаво, нито е изчезвала така, без да се обади, за да знаят близките й дали е добре. Притесненията му се подклаждат от думите на младеж в Холандия, който разказал, че я е виждал на улицата и се държала неадекватно. Добрата новина е, че е жива. Притеснителното – че това поведение не е характерно за нея, тя няма психически проблеми, не се знае да е прекалявала с алкохол или да е вземала наркотици до изчезването си.

„Ние с дъщеря ми никога не сме имали конфликти," разказва Муховски пред панагюрската агенция ПИА нюз. "Кристияна, преди да замине за Холандия, работеше в София. Замина, без да ми каже, но тя винаги е била борбена, инат, винаги е искала с всичко да се справя сама. Дъщеря ми е отговорен човек. Докато бях в чужбина тя плащаше сметките ми за телефон и други.. За нея не е типично подобно поведение и аз няма да престана да я търся. Момичето, което ви е писало за мен, че не съм предприел нищо… та аз до вчера не знаех почти нищо за нея, не знаех дали е жива! Кажете ми кой родител ще се откаже да търси детето си? Ако имах и най-малката идея къде да я търся, бих заминал веднага, но сами се сещате, че Холандия не е Панагюрище. На никого не пожелавам да е на моето място”.

Бащата твърди, че нейни приятели са направили група във Фейсбук и са публикували снимки на момичето с надеждата да се доберат чрез други потребители по света до повече информация. Засега – по разказите на двама младежи, живеещи в Холандия, се знае, че Кристиана е добре. Била в два приюта в Айндховен, после за кратко живеела с млад холандец. Опитите да се получат от него подробности засега не дават резултат, тъй като той не знае български. Успява обаче да обясни, че девойката вече не е при него и не знае къде се намира.

В края на ноември бащата на момичето е подал сигнал за изчезването и искане за издирване, обяснява говорителят на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. Когато обаче става дума за пълнолетен човек, процедурата е различна. Наша проверка е показала, че Кристиана е напуснала страната легално, тоест – не е жертва на трафик. Колегите установяват връзка с двама нейни приятели – в САЩ и Холандия, с които тя към момента контактува. Двамата разказват, че тя е в някакъв приют и че категорично отказва както да се прибере в страната, така и да осъществи контакт с наши представители или с родителите си. В такъв случай ние не можем да я принудим да се върне или да направи каквото и да било, тъй като е пълнолетна и може сама да решава как да постъпи. Затова бащата е подписал декларация, че е съгласен издирването да бъде прекратено.

Стоянов обясни, че ако въпреки волята на младата жена тя бъде обявена за издирване чрез международните служби, снимката й бъде разпространена или самата девойка бъде задържана, това е нарушаване на правата й, според действащото законодателство.

За близките й обаче има възможности да я търсят. Ако имат нови тревожни данни за дъщеря си, родителите могат да подадат нови жалби или до МВР или до МВнР. Оттам чрез консулските служби и посолството ни в Холандия може да бъде започнато ново издирване. Ако обаче то отново установи, че момичето е добре, че не е жертва на престъпление или самата тя не е извършила престъпление, властите нямат правомощия да направят повече, обясни Стоянов.