Паметник на Захари Стоянов в Пазарджик
Паметник на Захари Стоянов в Пазарджик / netinfo
паметник на Захари Стоянов в Пазарджик
95201
паметник на Захари Стоянов в Пазарджик
  • паметник на Захари Стоянов в Пазарджик
Паметник на Захари Стоянов ще бъде издигнат в Пазарджик. Идеята за него е на Сдружението на предприемачите и Дружество „Тракия-Пазарджик“. Нужните пари за начинанието – 90 000 лева, са осигурени от инициаторите и дарители.

Мемориалът, който се прави с подкрепата на общината, е пластична композиция по проект на скулптора Жорж Трак. Тя ще бъде разположена в зелената площ на кръстовището между улиците „Княгиня Мария Луиза“ и „Цар Шишман“. Така ще се благоустроят градинката и околните пространства, ще се създаде по-добра визия на мястото, а според кмета на Пазарджик Тодор Попов скулптурата ще бъде естествено допълнение към нетрадиционните арт-фигури от композицията „Край канала“.

Паметникът на Захари Стоянов ще изобразява листите от „Записки по българските въстания“. Височината му ще бъде около 5 м. Ще бъде изработен с тръби и метални плоскости от неръждаема стомана. Материалът е избран и заради устойчивостта му на атмосферни влияния, а и защото ще отразява околния свят и така символично ще показва значимостта на писателя за нашето настояще, обясни авторът Жорж Трак.

Жорж Трак с макета на паметник на Захари Стоянов в Пазарджик
Жорж Трак с макета на паметник на Захари Стоянов в Пазарджик netinfo

Образът на белетриста ще бъде около 50 см и ще бъде втъкан в общата конструкция. Цялостната фигура ще има ефекктно осветление и ще бъде разположена на постамент с гранитни плоскости. Очаква се тя да бъде завършена през следващата година.