Избират най-добро домашно вино
Избират най-добро домашно вино / БГНЕС, архив

До петък се приемат заявките за участие в конкурса за "Най-добро домашно вино" реколта 2015 в Асеновград. Желаещите трябва да се запишат в стая 405 на Общината. В конкурса могат да участват производители на бели и червени вина, като те трябва да бъдат бистри и налети в стъклени бутилки. По регламент не могат да участват вина, които са изкуствено ароматизирани. Нужно е производителите да посочат задължително сорта или сортовете грозде, от които е произведено виното. От всяко вино, предложено за участие в конкурса, производителят трябва да притежава минимум 30 бутилки, а проби от вината /3 бутилки/ - да бъдат предоставени минимум 15 дни преди датата на конкурса, който ще се проведе в края на януари.

В категорията „ЧЕРВЕНИ ВИНА“, класиралият се на І-во място ще получи голямата награда - 200лв. плюс 50 литрово буре. За ІІ-ро място 160лв., а за виното поставено на ІІІ-то място наградата е 120 лв. Има и 4 поощрителни награди по 50лв.

При категорията „БЕЛИ ВИНАІ-вото място взима 120лв.

Осигурена е и награда за производител извън Община Асеновград - 50 литрово буре.

Най-харесаното вино от журито на публиката ще получи 120лв.

Най-доброто домашно вино ще определи дегустационна комисия от специалисти от Националния институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки, Университета по хранителни технологии, Изпълнителната агенция по лозата и виното и експерти от “Винзавод” - Асеновград.