Инспекторатът към ВСС ще доведе до затваряне на съдебна система
Инспекторатът към ВСС ще доведе до затваряне на съдебна система / netinfo

Инспекторатът на съдебната система трябва да остане към министерство на правосъдието, а не да преминава към ВСС, защото в противен случай съдебната система трябва сама да контролира себе си. Това заяви в Пловдив председателят на ВКС Иван Григоров относно четвъртата поправка на Конституцията. По думите му, подобна трансформация ще затвори още повече съдебната система и ще я капсулира. Григоров зяави, че преместването на Инспекторатът е правен абсурд и не разбирал логиката на вносителите на промените.

Новият инспекторат няма да повиши и ефективността на правораздавателната система, подчерта Григоров. Относно възможността за промени в предложението за Четвъртата поправка на Конституцията между първо и второ четене и все пак Инспекторатът остане към правосъдното министерство, това ще се гарантира контролът на Съдебната система чрез възможностите Народното събрание да наблюдава изпълнителтната власт. Той настоя за законови промени, които да премахнат задължителното триинстанционно производство по всички дела, защото това забавя изключително много работата на съда и правораздването въобще. В България се изпълнява само еднитият от трите задължителни признака за навременно парворздаване, а именно качество.Останалите свързани с бързина и ефективност изостават.

Григоров даде пример с гражданската колегия към ВКС, в която 40 върховни магистрати разглеждат 11 хиляди дела годишно. За сравнение върховните съдии в Швеция за цялата 2006 година са решили общо 140 дела.