Илко Илиев: За мен гласуваха всички без ГЕРБ и ДСБ
Илко Илиев: За мен гласуваха всички без ГЕРБ и ДСБ / netinfo
За мен гласуваха със сигурност БСП, Атака, БЗС, а мисля че и СДС – така новият председател на общинския съвет в Пловдив Илко Илиев отговори на въпрос на Дарик кой застана зад ВМРО при тайното гласуване късно снощи по време на извънредната сесия за избор на нов шеф на местния парламент, след като два часа по-рано Йордан Кюмюрджиев бе свален от поста с 26 гласа.

По време на сесията имаше две тенденции – да се направи тих преврат и да се отнемат правомощията на кмета или да се преборим това да не стане, коментира в предаването Дарик кафе Илко Илиев. Ако беше се разиграл първият сценарий, решенията със сигурност щяха да бъдат обжалвани в съда и на практика общинският съвет щеше да спре да функционира, каза още новият председател. Градът щеше да изпадне в тупик.

На въпрос дали в ръцете на войводите сега няма да се съсредоточи изключително много власт, след като и кметът и председателят на общинския съвет са от ВМРО, Илко Илиев заяви, че към вчерашна дата са били изчерпани всички останали възможности и ВМРО е готова да поеме цялата отговорност за управлението на града.

Битката за Пловдив вчера бе като операцията в Осетия - първо изчакахме врага да нападне и да сгреши, а после наказахме виновника, коментира събитията от вчера лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Новият председател на ОбС в Пловдив, че не се притеснява от най-новото нестабилно мнозинство в местния парламент и ще се държи на равна дистанция и с еднакво уважение към всички, които работят в него.

Той отказа да коментира дали и кога с БСП ще бъде подписан меморандум за политиката за управление на Пловдив, с мотива че няма намерение да се меси в работата на общинската администрация.

Минути преди това зам.-председателят на Общинския съвет Ангел Петров каза, че БСП ще се ангажира със свои кадри в управлението на града, ако бъде разписана нова политика в меморандум и допълни, че очаква до една седмица споразумението да бъде факт.

Илиев не отрече, че ще има оферти, както към БСП, така и към представителите на всички политически сили в местния парламент и призна, че не се чувства застрахован от съдбата на Йордан Кюмюрджиев.

Решенията, взети вчера с гласовете на разпадналото се за един ден мнозинство, за отмяната на трите най-големи сделки от началото на мандата – за 32 декара срещу Мебелна къща, за 5,2 декара на кръстовището на Цариградско шосе и бул. „Освобождение” и за замяната на терен с доплащане на старата зеленчукова борса, близо до Гребна база, ще бъдат върнати за ново разглеждане още на следващата сесия на 9-ти октомври т.г.. Тогава се очаква да бъдат отменени и решенията за орязването на двата щата на земестник-кметовете по стопанската политика и общинската собственост, както и това за прехвърлянето на правомощията за разпореждане с общинска собственост на районните кметове, които също бяха приети вчера.

Чуйте разговора на Мария Троева с новия председател на Общинския съвет Илко Илиев от прикачения звуков файл.