Играчките на децата от 19 век показват в музея в Пазарджик
Играчките на децата от 19 век показват в музея в Пазарджик / museum-pz.com

Играчки и вещи, свързани с бита, възпитанието и обучението на децата от края на 19-и и началото на 20-и век, представя гостуващата изложба „И ние бяхме деца. Писателите като хлапета”.

Откриването ѝ е от 17 часа в Къщата-музей „Константин Величков”. Постерите, посветени на Алеко Константинов, Пейо Яворов, Дора Габе, Калина Малина, Змей Горянин, Йордан Стратиев, Светослав Минков и др., ни връщат в годините на тяхното детство, а след това ни препращат във времето на творческата им зрялост, когато написват чудесните си стихове и разкази за деца. Наред с тях могат да се видят и оригинални илюстрации към детски издания на художниците Илия Бешков, Вадим Лазаркевич, Никола Тузсузов.

Експозицията е резултат от обединените усилия и талант на Националния литературен музей в София и Историческия музей в град Попово. Тя е плод на дългогодишна събирателска и издирвателска работа на музейните специалисти, чиято задача е да се съхрани и този вид национална памет. Включва 15 постера, по-едри детски играчки от края на 19-и и първата половина на 20-и век (бебешки колички, люлки тип „конче” и велосипеди), настолни игри – „Крачун и Малчо”, „Дама воденица”, „Игрите на Амур”, порцеланови и парцалени кукли от миналия век и много други.

Авторите на изложбата са погледнали на детския свят от различни посоки, закачливо ни намигат и ни канят да се върнем в дните на своето детство. Поне за малко. Домакините ще подготвят изненада за всяко дете, посетител на изложбата, което ще си тръгне с подарък, който саморъчно ще изработи.

Изложбата ще гостува в Пазарджик до 31 май и може да бъде посетена всеки делничен ден от 9 до 17 часа.