И двете страни в процеса срещу Лазар Влайков оспорват присъдата
И двете страни в процеса срещу Лазар Влайков оспорват присъдата / netinfo
И двете страни в процеса срещу Лазар Влайков оспорват присъдата
99269
И двете страни в процеса срещу Лазар Влайков оспорват присъдата
  • И двете страни в процеса срещу Лазар Влайков оспорват присъдата
И двете страни в процеса срещу общинския съветник от град Септември, обвинен за нелепата смърт на 47-годишния ресторантьор Наско Тонкев от село Виноградец, оспорват присъдата. Мъжът бе прострелян смъртоносно с личното оръжие на Влайков по време на рожден ден на 31 август миналата година, като според обвинението, пистолетът но неясни причини е попаднал в ръцете на 6-годишния рожденик, който неволно произвел фаталния изстрел.
 
През март Районният съд даде на Лазар Влайков 3 години и 4 месеца затвор при първоначален общ режим.

И двете страни в процеса обаче са атакували това решение, стана ясно на днешното първо заседание в Окръжния съд. Адвокатката на обвиняемия Елвира Панкова поиска или ново разглеждане на казуса от друг състав, или оправдателна присъда, или поне намаляване на наказанието. Тя се аргументира с редица пропуски в процеса на първа инстанция.

Прокуратурата пък поиска максимално допустимото по закон наказание – 6 години, редуцирани заради съкратеното следствие до 4 години. За същото настояваха съпругата и дъщерята на загиналия – Павлина и Деница Тонкеви и техният адвокат Нягол Панов.

Решението на магистратите ще бъде обявено в законовия едномесечен срок.

Лазар Влайков и адвокатката му отказаха каквито и да било коментари.

Близките на загиналия също бяха много сдържани. Дъщерята Деница само промълви, че човешкият живот няма да се върне, колкото и тежка да е присъдата, адвокат Панов обясни, че в настоящия процес Влайков може да получи най-много 4 години затвор.

На заседанието беше близка на семейство Тонкеви – Дора Пачева, която разказа, че синът й преди години е пострадал от хулиганска проява на Влайков и че съветникът има поне 4 прекратени досъдебни производства за подобни прояви. В едно от решенията Влайков дори бил обявен за починал и това бил мотивът за прекратяване, твърди Пачева.