Гонят уличните музиканти, използващи усилватели на Главната
Гонят уличните музиканти, използващи усилватели на Главната / Дарик Пловдив/ архив

Уличните музиканти в Пловдив нямат право да използват електрически усилватели и ще бъдат гонени от Главната улица и от местата, където има живеещи. Това съобщи за Дарик радио зам.-кметът по сигурността в града Георги Маринов.

По думите му забраната за използване на електрически усилватели е записана на гърба на специалните баджове, които определят кой, къде има право да се изявява в града. „Много малко от музикантите я спазват и получаваме твърде много оплаквания от различни хора. Който иска да използва усилвател, нека го прави на място, където няма работещи и живеещи, на които да пречи“, обясни Маринов.

Промяна в Наредбата за опазване на обществения ред предвижда и забрана на уличните музиканти да се събират да свирят на групи. И тук мотивите са, заради множество оплаквания от шум. „Освен това разрешителните, които издаваме на уличните музиканти са поименни и за един човек, а с едно разрешително се събират по няколко човека“, каза още зам.-кметът.

В следващите няколко дни служители на общинския инспекторат в града ще следят усилено за спазване на разпоредбите и ще глобяват нарушителите.