Гледат искане на Белгия за предаване на трафикант на хора
Гледат искане на Белгия за предаване на трафикант на хора / netinfo
Европейска заповед за арест на 28 - годишния Марин Луков, издадена от прокуратурата в Брюксел, ще гледа днес Пловдивският окръжен съд. Той трябва да се произнесе по искането на белгийските власти за предаването на българина за изтърпяване на наложената му задочно 6-годишна присъда за трафик на хора и незаконно вкарване в страната на две момичета.

Наказанието, постановено миналата година в Брюксел, е за престъпления, извършени между 2001 и 2005 година. Луков бе арестуван в началото на месеца, като Окръжният съд му наложи постоянна мярка “задържане под стража”. Преди дни тя бе потвърдена и от апелативните магистрати, въпреки доводите на защитника му Хари Харалампиев, че клиентът му не е бил уведомен за наказателния процес срещу него в Брюксел, което според кралския прокурор на Белгия може да доведе до анулиране на присъдата и постановяване на нова.

Днес окръжният съд ще разгледа по същество искането на белгийските власти да им бъде предаден Луков. За тежките умишлени престъпления, в които е обвинен той, се предвижда затвор и по българското законодателство.