Гласуват финансовата рамка за развитие на Пловдив
Гласуват финансовата рамка за развитие на Пловдив / netinfo
Финансовата рамка за развитие на Пловдив през тази година ще гласуват днес на първо четене общинските съветници. Бюджетът е 218 млн лева, заложените в него капиталови разходи са 36% от всички планирани харчове. Това е с 4% повече от миналата година, което според главният финансист на общината Наталия Делчева осигурява стабилно развитие на града.

Левицата и ДСБ няма да подкрепят бюджета. Според тях реално Пловдив ще разполага с 20 милиона по-малко в сравнение с миналата година, защото с увеличената с 19 млн. финансова рамка са включени и 42 млн. лв преходен остатък от 2007-ма.

Според Даниела Желязкова от ДСБ, в генералната сметка на общината е излязло наяве реалното раздуване на администрацията с 210 новоназначени чиновници, въпреки че от 1 юли според министерско постановление предстоят 12-процентни съкращения. Бройките са в графа “Общински дейности”, които се издържат изцяло от пловдивския данъкоплатец, за разлика от същинската администрация, за която плаща държавата.

Въпреки увеличението на администрацията, в бюджета са заложени по-малки приходи, включително и от данъци, реагират от ДСБ. Заложените приходи от патентен данък, например, са със 100000 лв по-малко от събраните миналата година от държавата от същия налог и със 600000 лв по-малко от начисляваните в последните години.

Социалистите пък са изчислили, че едва 7-8% от издадените в книжка предизборни обещания на кмета Славчо Атансов са залегнали в тазгодишния бюджет. На критиките на БСП, че и този бюджет е социално глух, финансистката Наталия Делчева отговаря, че е заложено 40-процентно увеличение на парите за храна в детските ясли и градини и че общината ще дофинансира с 2,5 млн недостига в издръжката на училищата, като ще поеме и плащането на техните данъци, таксата им за смет и издръжката на охраната им.

Разгорещени дебати се очакват и по заложените 1,5 млн лева за строителството на православния храм в ЖР”Тракия”. Дори част от съветниците от управляващото мнозинство признават, че дарение за което и да е вероизповедание е незаконно, защото това не е общинска дейност.