Г. Гергов: Българинът ще оцелее, само ако запази духовното в себе си
Г. Гергов: Българинът ще оцелее, само ако запази духовното в себе си / netinfo

С благословия от временно управляващия Пловдивската епархия Митрополит Кирил днес започва изграждането на храма  “Св. Климент Охридски” в пловдивския район “Западен”. За начинанието известният бизнесмен Георги Гергов дари близо  500 000 лв.

Началото на строежа съвпада с днешния 12-ти декември, в който предприемачът празнува своята 50-годишнина.  В района сега има само една църква и тя е в кв. “Прослав”. “Св. Климент Охридски”  е първия храм на територията на стария и новия комплекс “Смирненски” и ще се намира в парк “Ружа”. Очаква се строежът да бъде завършен през пролетта, а до юли да са направени стенописите, иконите и вътрешното оформление. 

След като Георги Гергов пое изграждането, 100-те хиляди лева, отпуснати от Пловдивската митрополия, ще отидат за изографисването и обзавеждането на църквата.  Като архитектура тя ще бъде издържана в духа на канона, но в съвременен стил и удобства като климатична система за отопление, охлаждане и отвеждане на дима от свещите. В подземието ще бъде разположена крипта, а камбанарията ще се извисява на 14 метра. При строителството няма да бъдат нанесени никакви щети на парк “Ружа”, защото ще се отнемат само 290 кв. метра и то в частта, където сега има предимно тревни площи, увери кметът на “Западен” Маргарита Вакрилова.

Интервю с Георги Гергов чуйте в звуковите файлове /горе/: