Европейската заповед само по факс, оригиналът закъснява
Европейската заповед само по факс, оригиналът закъснява / netinfo
Липсата на оригиналната европейска заповед за арест на 33-годишната Снежана Христова остави пловдивчанката в България до 31 януари, за когато бе отсрочено днешното дело срещу нея. Тя бе арестувана миналата седмица, след като пловдивската полиция я откри на работното й място. Основанието за задържане бе заповед от Берлинската прокуратура за издирването на Снежана от Интерпол по обвинение за убийство на преводачката Ирене Шмид, извършено преди повече от 17 години.

Окръжният съд в Пловдив не даде ход на делото днес, тъй като разполагаше само с документи, получени по факс за българката, а оригиналните документи и легалиризираният им превод, които били изпратени по куриерска фирма, все още не са пристигнали.

Снежана е била на 15 години, когато работела в дома на преводачката в германcката столица. Сега има две деца, съпруг инвалид и изкарва прехраната си като сервитьорка. Близките й се безпокоят, че ако Христова бъде екстрадирана в Германия, няма да имат финансова възможност да й осигурят адвокатска защита.

Снежана Христова е с постоянна мярка „задържане под стража”.