/ DarikNews
Българският еврокомисар Мария Габриел ще предложи за обсъждане нова европейска рамка за признаване на квалификацията и опита, идващи от професионалното и дуално образование. Това съобщи самата тя в Пловдив, където бе на среща с ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника (ПГЕЕ) под тепетата. 

Мария Габриел: Операта е важна част от европейското културно наследство

По думите ѝ тази рамка ще позволи на българските младежи по-бързо да се адаптират към пазара на труда и да имат онези умения, които ще им позволят и след 10-20 години, те да се справят с предизвикателствата.

DarikNews

"Благодарна съм на поканата от учениците от ПГЕЕ, защото те са пример как се прилага програмата "Еразъм+". Това е програмата, която искаме през следващите 5-6 години да стане по-приобщаваща, насочена към новите технологии. Тук съм да чуя учениците, какво ги вдъхновява, какви са предизвикателствата, които искат да преодолеят и да споделя възможностите, които дава Евросъюзът, това да се случи", обясни Мария Габриел. 

Мария Габриел ще открие Национален научно-образователен фестивал „Намереното поколение“

Еврокомисарката каза още, че ще разговаря с учениците, как професионалното образование да бъде още по-добре застъпено, а също и за цифровите им умения.

"И днес например, в "Еразъм+", 28% от мобилностите са в областта на професионалното образование, но имаме нужда да направим нещо повече", коментира Габриел. Според нея младите хора ще имат повече възможности за стажове и обмен на опит и знания в чужбина, след въвеждането на т.нар. "Зелен Еразъм", по който тепърва се работи.

Мария Габриел: 25% от младежите в Европа искат да развиват собствен бизнес, а в България - едва 10%

Мария Габриел бе посрещната в училището от негови възпитаници, които я поканиха в ритуалната зала на гимназията. Там я очакваха стотина гимназисти,  с които тя разговаря за възможностите, които предлагат европрограмите в сферата на образованието. 

DarikNews

"Изкуственият интелект трябва да помага на образованието у нас, но не трябва да прекаляваме с неговото използване. Необходим е ясен контрол върху него, защото колкото полезен, той може и да навреди", подчерта пред учениците Мария Габриел, засягайки темата за цифровизацията.

Мария Габриел: Науката ни позволява да осъзнаем света около нас, но и да бъдем създатели (СНИМКИ)

988 ученици учат в Пловдивската гимназия по електротехника и електроника. Гимназията е иновативно учебно заведение и училище-посланик на Европейския парламент. От 2018 година ПГЕЕ има и паралелки за дуално обучение.