“Еггед” искали да диктуват цените на билетите
“Еггед” искали да диктуват цените на билетите / netinfo

Пловдивският Общински съвет ще обсъди късно тази вечер извънредно внесеното от групата на ОДС предложение за откриване на нова процедура за продажба на 67% от активите на "Градски транспорт" чрез търг с явно наддаване.

Левицата ще настоява да бъде поканен на преговори класирания на второ място в сегашния конкурс - израелския холдинг "Еггед" като бъде фиксиран по-кратък срок за финализирането им – в рамките на 20-ина дни. Законът указва 45-дневни преговори само за първия класиран, за следващите те могат да бъдат съкратени, каза председателят на групата на левицата Николай Радев. Според Александър Константинов от БСП вариантът “явен търг” обслужва икономическите интереси на 5-6 сини съветници.

Офертата на “Еггед”, която предлага 16 млн. лв инвестиции в “Градски транспорт”, е “неприемлива”, “дори формално не покрива конкурсните критерии” и “застрашава обществения интерес”, е записано в мотивите на Надзорния съвет на ПОАП към предложението за нова процедура.

Този извод е аргументиран с оценка, че израелците не предлагат надеждно обезпечение на инвестиционната си програма и настояват за освобождаване от 50-процентната неустойка при неизпълнението й в случай на негативна промяна на финансовото състояние на превозвача след октомври 2005 година, когато е изготвен приватизационния меморандум. Надзорниците на приватизацията тълкуват като възможност за злоупотреба и опит за диктат на цените на билетите в градския транспорт условието на “Еггед” Общинският съвет да поеме задължение цените и субсидията да съответстват на действителните разходи на превозваческата фирма. Израелците са настоявали и продавача да подпише декларация, че при продажбата на “Градски транспорт” са платени всички заплати и осигуровки на персонала, които към момента възлизат на 1 млн. лева. Това е в противоречие с целите на приватизацията и с конкурсното условие купувачът да погаси дълговете на общинската фирма, смятат от надзора.