Едва 23 пловдивски семейства са приемни родители
Едва 23 пловдивски семейства са приемни родители / dariknews.bg/ архив
Закрила на детето- Галя Гавазова
71007
Закрила на детето- Галя Гавазова
Дирекция социално подпомагане- Надя Танева
  • Закрила на детето- Галя Гавазова
  • Дирекция социално подпомагане- Надя Танева

23 са утвърдените приемни семейства на териотрията на община Пловдив. Това каза в ефира на Дарик Радио, социалният работник към „Закрила на детето в Пловдив”, Галя Гавазова.

Броят на настанените деца в приемни семейства в Пловдив не е голям, просто защото няма желаещи. Най-често пловдивските деца се пренастаняват в други общини. Това заяви за Дарик, директорът на Дирекция „Социално подпомагане” в града, Надя Танева.

Живеещите в приемно семейство деца се посещават поне веднъж месечно от социален работник, който наблюдава условията, в които детето живее, храната, с която се храни и здравословното му състояние.

Ако социалните работници констатират нарушения в отглеждането на детето, се полагат специални грижи за преодоляване на проблема. Ако той не бъде изчистен обаче, малчуганът се извежда от семейството и се пренасочва към нови приемни родители, уточни Галя Гавазов.

В момента на територията на Пловдив, функционират два дома за деца, лишени от родителски грижи. Това са „Олга Скобелева” и „Мария Луиза”, в които живеят общо 130 деца от 6 до 18 години.