Е.Масларова: Не е конкурентноспособен онзи, който плаща ниски заплати
Е.Масларова: Не е конкурентноспособен онзи, който плаща ниски заплати / netinfo
Ако успеем да реализираме потенциала си в туризма, до 5 години България ще бъде един от икономичeските тигри на Европа, заяви в предаването “Дарик кафе” министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов тя ще вземе участие в конференцията “Европейски старт за българския туризъм”, която се провежда в хотел “Санкт Петербург” по инициатива на Националния борд по туризъм.

Министър Масларова ще представи пред работодателите от бранша възможността и условията да кандидатстват за пари за обучение на кадри по оперативната програма на ЕС “Развитие на човешките ресурси”. По нея за тази година са осигурени 58 млн евро, които трябва да се насочат разумно за покриване на дефицита на квалифицирана работна ръка, особено в туризма, каза Масларова.

Според нея, липсата на синхрон между бизнеса и държавата и 8-пъти по-ниското заплащане в туристическия бранш у нас е основна причина за изтичане на кадри в чужбина. Работодателите трябва да се разделят с илюзията, че са конкурентноспособни, защото плащат ниски заплати и така постигат по-ниска себестойност на туристическия продукт, подчерта Емилия Масларова и посочи, че това води до бягството на квалифицираните работници.

Министерството на труда и социалната политика отпуска по 500 лв за обучение на кадри и им осигурява минимална работна заплата и осигуровки, но бизнесът трябва да извади пари за по-достойни възнаграждения, ако иска да задържи тези хора.

Цялото интервю на Румен Бахов с Емилия Масларова чуйте в прикачения файл.