Държавата прави трети опит да превземе Окръжна болница
Държавата прави трети опит да превземе Окръжна болница / снимка : Дарик Пловдив/ архив

Държавата ще направи трети опит да превземе МБАЛ „Пловдив" на общо събрание на акционерите 15-ти февруари. За това алармира независимият общински съветник и лидер на партия „Съюз за Пловдив" Дани Каназирева. Каназирева, която е представител на община Пловдив в борда на директорите на лечебното заведение, заяви че на 15-ти февруари ще бъде направен опит да се вдигне капитала на държавата от 51% на 77%. Това автоматично ще свали капитала на община Пловдив от 23% на малко над 10%, от което града ни ще загуби приблизително 24 млн. лева. В дневния ред на събранието е записано, че през 2007-ма година и 2008-ма държавата в вложила в болницата 3,5 млн. лева, а през 2009-та 1,2 млн. С тези пари те искат да увеличат капитала си в лечебното заведение, но няма отчет за какво и как са изхарчени, допълни Каназирева. Тя припомни, че по разпореждане на Бойко Борисов е имало проверка на ДАНС за тези пари, но резултати не са били оповестявани. Поради тази причина, чрез Закона за достъп до обществена информация, ще поискам резултатите от проверката да бъдат публично огласени, категорична бе тя.

На сесията на общинския съвет след два дни Каназирева ще внесе предложение, да бъде упълномощена да гласува против увеличаването на капитала на държавата на общото събрание през февруари.

На 28-ми юни миналата година държавата отново се опита да увеличи капитала си, но с блокиращата квота от гласовете на всички общините "Марица", "Родопи", Лъки, Карлово, Съединение, Асеновград и Пловдив предложението не беше прието. Надявам се и този път да успеем да спрем този незаконосъобразен опит за скрита приватизация на МБАЛ „Пловдив", категорична бе Дани Каназирева. В момента държавата притежава 51% от лечебното заведение, 49% са разпределени между общините от Пловдивска област.