Две жалби за купуване на гласове са постъпили в ОИК-Баните
Две жалби за купуване на гласове са постъпили в ОИК-Баните / netinfo

Две жалби от щабовете на конкурентните кандидати за кмет на смолянската община Баните са постъпили в началото на изборния ден, съобщиха от общинската избирателна комисия. В жалбите и двата предизборни щаба се обвиняват в купуване на гласове. От ОИК-Баните допълниха, че жалбите са отправени към прокуратурата.

Изборният ден в област Смолян започна нормално във всички секции. Балотаж за общински кмет се провежда в 5 от общините. От областната дирекция на МВР уточняват, че няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите.

По данни на общинските комисии, избирателната активност в първите часове на вота в отделни места е по-слаба от процента на гласувалите по това време през първия тур.

В пет общини от Смолянска област днес се провеждат балотажи за избор на кмет. В Чепеларе един срещу друг се изправят досегашният кмет Тодор Бозуков (ГЕРБ) и Славка Чакърова от Реформаторския блок. В Девин на балотаж отиват Красимир Даскалов (ГЕРБ) и Юлиян Семчев от местата коалиция "Обединени за Девин и Общината”. В Баните на балотаж са кандидатът на ГЕРБ Милен Белчев и Велин Фиданов от „Коалиция за Баните“. В Неделино за кметския стол  се борят досегашния градоначалник Стоян Беширов и независимият кандидат Боян Кехайов. В Доспат балотажът е между Елин Радев (ГЕРБ) и Евтим Мутафов (Реформаторски блок). Освен това в общо 44 населени места в областта също ще има балотажи за кметове на населени места.

Миналата седмица, на първия тур на местните избори, жителите на 5 общини избраха кметове. Досегашните кметове на Златоград Мирослав Янчев, Рудозем- Румен Пехливанов, Мадан - Фахри Моллайсенов и Смолян - Никола Мелемов запазиха постовете си. В Община Борино новият кмет е Мустафа Караахмед.