Двама министри и двама кметове откриха Джумая джамия
Двама министри и двама кметове откриха Джумая джамия / снимка Виктор Кадири
Паметници като Джумаята са за всички народи и местните власти трябва да ги поддържат за поколенията, заяви кметът на Истанбул Кадир Топбаш на откриването на реконструираната джамия тази вечер. Двама министри – на екологията и горите в Турция проф. Вейсел Ероглу и българският му колега Джевдет Чакъров, присъстваха на събитието заедно с валиите на Едрине, Текирдаг и Къркларели.

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов благодари на местната управа на Истанбул за отпуснатите средства за възстановяването на българската църква „Свети Стефан” край Босфора, известна като Желязната църква. Атанасов съобщи, че е получил подкрепа от колегата си Кадир Топбаш за идеята си за чартърна линия по въздух между Пловдив и Истанбул и сериозната работа по реализиране на проекта започва. Вярвам, че осъществяването на тази идея ще бъде мост за развитие на връзките не само между двата града, но и между двете страни, коментира кметът на Истанбул.

На откриването на джамията, чието минаре е възстановено до първоначалната си 35-метрова височина отпреди Чирпанското земетресение, дойдоха стотици мюсюлмани, включително и Главния мюфтия Мустафа Хаджи и духовни водачи от цялата страна. Сред гостите бе и бившият кмет Иван Чомаков. На откриването се появи и тв-водещият Николай Бареков, който пристигна с областния управител Тодор Петков.