/ netinfo
Инспекцията по труда спря взривните дейности в галерията на рудника
Двама миньори пострадаха при злополука в рудник „Крушев дол“, към „Горубсо“ - Мадан, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал 17 ноември, около 12:15 часа, при работа в минна галерия, когато миньорите укрепвали работното място. В същия момент се свлякла земна маса от камъни и наранила двама миньори.

С фрактура на гръбначния стълб е 34-годишен мъж от маданското с. Шаренска, който е с наранявания и в областта на главата. Пострадал е и 38-годишен мъж от рудоземското с. Чепинци, който е с охлузни рани без опасност за живота. Пострадалите са били стабилизирани в смолянската болница.

Почина работникът, пострадал във ВМЗ-Сопот

По-късно, мъжът от Шаренка е транспортиран и настанен за лечение в УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив. Извършена му е операция и постепенно се възстановява. Има чувствителност в крайниците, като медиците са оптимисти за подобряване на състоянието му, коментираха близки на пострадалия. 34-годишният миньор е семеен с едно дете.

Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група при полицията в Мадан. По случая е образувано досъдебно производство.

Инспекцията по труда е спряла извършването на пробивно-взривни дейности в галерия „Устрем“, хоризонт 450 в участък „Крушев дол“, където в петък пострадаха двама миньори. Причината за спирането на въпросните дейности е, че не е изграден крепиш в участъка с неустойчиви скали. Това съобщи директорът на Инспекцията по труда в Смолян инж. Емилия Даракчиева.

Проверката е извършена, веднага след като е получен сигнала в петък, като в нея са участвали служители на Инспекцията от Смолян и Кърджали. „Проверката е приключила, изготвен е протокол в събота. Издаден е един акт за спиране и съответно ще се търси административна наказателна отговорност“, коментира инж. Даракчиева.

Работата в галерията ще бъде възобновена, едва когато се изградят крепишите.