Бракониерски лов.
Бракониерски лов. / Dariknews.bg, архив
Бракониерски лов.
92926
Бракониерски лов.
  • Бракониерски лов.
До 10 дни ще приключи разследващото дело за убития от 66-годишния Тенчо Н.  благороден елен в землището на с. Бачково в началото на февруари. Това съобщи за Дарик наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура – Асеновград Димитър Молев. Две обвинения са повдигнати на ловеца, прострелял дивото животно – че е убил елена без надлежно разрешително и че докато използвал ловната си пушка, не е взел необходимите мерки за сигурност. За второто обвинение законът предвижда затвор от 1 до 5 години или глоба от 500 до 3000 лв.
 
Инспектори от Регионална дирекция по горите – Пловдив откриха убит благороден елен в района на лагера "Гонда вода", Асеновградско, стопанисван от Държавно ловно стопанство – Кормисош. Животното е починало вследствие на огнестрелна рана. Първоначално е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Проведени са следствени действия, разпитани са свидетели и е назначена тройна експертиза. Иззети са огнестрелни оръжия. Задържан е обвиняемият Тенчо Н.
 
Междувременно множество сигнали за продажба на защитени животински видове – в сайтове за безплатни обяви, постъпват в пловдивската екоинспекция. Оттам са уведомили прокуратурата, като целта е да се установят нарушителите и да се предприемат съответните следствени действия. Експерти са констатирали случаи на продажба на живи защитени животни, препарирани екземпляри, както и разпознаваеми части от тях като палта от кожи на рис и видра. Те са сезирали прокуратурата. В момента се извършват експертизи, които трябва да установят дали използваните кожи са от видра и ако е така, колко животни са били използвани за направата на палтата, обясни зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева.
 
Видовете, за които са били подадени останалите сигнали, са: препарирана дива котка, таралеж, живи екземпляри от червен ангъч, смок стрелец, костенурки и различни видове пойни птици, като щиглец, кардарини, скатии.
 
В Наказателния кодекс е посочено: „Който търгува с екземпляри от защитени видове от дивата флора или фауна или с техни части или продукти, когато не представлява маловажен случай, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от две до двадесет хиляди лева.“

Чуйте и репортажа по темата.