Апелирам земеделските стопани да подадат в общинските служби по земеделие своите заявления за нанесените от градушката щети в област Пловдив, призова зам.-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев на среща със земеделски производители в община Колояново, цитиран от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Крайният срок е до понеделник, 13 септември, включително, е уточнил Гечев.

Вижте докога се подават заявления за щетите от градушката в Пловдивско

Той е подчертал, че ако стопаните нямат издадени констативни протоколи от общинските служби по земеделие, няма как да бъдат обезщетени.

Явор Гечев е посочил, че министерството вече е готово с финансовите инструменти, по които ще се подпомогнат земеделците от трите общини в областта - Калояново, Раковски и Марица, които бяха най-силно засегнатите от градушката, в края на м. август 2021 г. Той е коментирал още, че с приетата актуализация от 15 млн. лева в бюджета на министерството земеделието, реално са осигурени средствата, с които да се извършат плащанията на помощите към пострадалите.

"В тази връзка сме готови с механизмите, по които ще ви компенсираме. Единият е по схемите за директни плащания, при настъпване на извънредни (форсмажорни) обстоятелства за Кампания 2021. Схемата ще се приложи и в случаите на недостатъчно количество реализирана продукция на пазара", е информирал Гечев. Зам.-министърът е обърнал внимание, че в срок до 15 работни дни от настъпване на събитието (до 20 септември 2021 г.) спонаните трябва да уведомят Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие"- за наличието на форсмажорни обстоятелства.

Зам.-министърът е пояснил, че другата схема, по която могат да бъдат обезщетени стопаните е чрез държавната помощ за напълно пропаднали площи на 100 процента. В случаите, в които земеделските стопани нямат сключени застраховки, съгласно правилата сумата се намалява на 50 процента.

Явор Гечев е подчертал, че подпомагането ще бъде изплатено само по един от двата финансови инструмента, съобразно условията, на които отговарят стопаните. По думите му всеки производител в допълнение към подпомагането си, ще получи и допълнителна подкрепа чрез минимални помощи - de minimis, независимо от степента на пропадане на площите. Тя ще бъде за ограничаване на последствията от настъпилото събитие и възстановяване на производството. Помощта е в процес на разработване. Максималният размер на помощите de minimis за всеки един земеделски стопанин ще бъде не повече от 25 000 евро на стопанство за период от три последователни данъчни години.

До следобеда на 10 септември са подадени 150 заявления. След извършените обследвания на място от експертите са констатирани щети с на 100 процента пропаднали площи на 339 ха, от които 150 ха с пипер и 79 ха с домати. 680 ха са с щети под 100 процента.

По време на дискусията са обсъдени и възможностите за промяна в контрола на механизма за застраховането, както и регулациите от страна на държавата, информират от министерството.