Директорът на ВМЗ хвърля оставка заради опити за дестабилизация
Директорът на ВМЗ хвърля оставка заради опити за дестабилизация / netinfo
Директорът на ВМЗ Иван Иванов е поискал да бъде освободен предсрочно от поста след опитите на КТ”Подкрепа” да организира ефективна стачка в оръжейницата. Той е депозирал оставката си пред борда на директорите и е информирал министър Петър Димитров, макар че планираният за днес старт на протеста се отложи заради липса на достатъчно събрани подписи на работници, готови да участват в него.

Правят се опити за дестабилизация на фирмата, точно когато тя излиза от реанимация, заяви пред Дарик Иванов, който е начело на сопотското предприятие от 2 години и 4 месеца. Според него напрежението е инспирирано от бивши ръководители, които са кандидати за поста му. Хората са объркани и се питат дали изобщо има разкрита законова процедура за разрешаване на колективен трудов спор, каза лидерът на КНСБ във ВМЗ Иванка Иванова. Според изпълнителния директор такава няма, както няма и официално заявени искания.

Целта е ВМЗ отново да затъне, за да се направи някой на негов спасител, каза Иванов. Той посочи, че за 2 години дълговете на сопотската оръжейница са намалени с 34 млн. лева, което е около 40% от общата задлъжнялост на фирмата. ВМЗ има достатъчно поръчки, за да изчисти до средата на следващата година изцяло текущите си задължения. Приходите от продажби на продукция за деветмесечието на тази година са колкото за цялата 2007-а, макар че само от курсовите разлики заради слабия долар предприятието е загубило около 15 млн.

В тази ситуация е неразумно всички приходи да бъдат изядени, вместо да се инвестирани в производството с цел осигуряване на още по-голям финансов поток, категоричен е изпълнителният директор. От началото на следващата година е планирано ново увеличение на заплатите според колективния трудов договор, твърдят от КНСБ. По неофициални данни, средната заплата в момента е малко под 700 лева, но има цехове, в които тя е около 550.

Защо подалият оставка изпълнителен директор смята, че външни сили клатят фирмата – чуйте в прикачения звуков файл