Десетки честват Свети Кирик в Калофер
Десетки честват Свети Кирик в Калофер / снимка: kalofer.com
Десетки почитат Свети Кирик в Калофер
73889
Десетки почитат Свети Кирик в Калофер
  • Десетки почитат Свети Кирик в Калофер

Десетки хора преспаха тази нощ на палатки в местността „Св. Кирик“ над Калофер. Те очакват днес старта на празника, с които калоферци и гостите на града отбелязват деня на светеца. По традиция в последните почивни дни на юли се почита Св. Кирик на едноименната поляна над Калофер, по пътя за прочутата местност Паниците.

Проявите започват още в петък на обяд и продължават в събота през целия ден. В неделя, 27 юли, ще бъде осветен курбан, след това започва национално фолклорно надпяване и надиграване с конкурсен характер. Тогава ще се проведе и 3-тото издание на Фестивала на гайдата, съобщи за Дарик кметът на Калофер Румен Стоянов.

Къщите за гости и местата за настаняване са почти запълнени, но все още се намират легла. Между 10 и 20 лв. струва нощувката. Места за пренощуване има и на поляната Св. Кирик, където може да се нощува на палатки или в каравани. От години там е осигурено всичко необходимо за бивакуване – огнища, чешми, барбекюта, паркова мебел, тоалетни и др.

Интересът към нашия празник нараства с годините и вече посрещаме любители на българското и на природата от цялата страна, добави кметът Стоянов. Отделно работят и всички интересни места за посещение в Калофер – музеят и родната къща на Ботев, Даскал-Ботьовото училище, туристическият център, изложбата на калоферска дантела. Отворени за туристи през цялото лято са и хижа „Рай“ и екопътеката „Бяла река“.