/ район Северен

Денят на Земята - 22 април, отбелязаха вчера с урок на открито в парк „Рибница“ ученици  от 7, 8 и 9-ти клас на Обединено училище „Йордан Йовков“, водени от своите учители по биология и от директора на институцията г-жа Таня Николова.

Ден на Земята в ДГ "Славей" в "Северен"

Мащабната проява бе организирана от район „Северен“, съвместно с дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в община Пловдив в лицето на г-жа Антония Данаилова и представителите на сдружение „Зелени балкани” г-жа Анелия Павлова и г-жа Полина Христова.

Кметът на район „Северен”.Ральо Ралев откри екоурока на тема „Опазване на биологичните видове” и сподели за периодичните проверки, които администрацията извършва, съвместно с други институции против незаконното улавяне и продажба на пойни птички.

Заместник-кметовете Лариса Кътова и Калоян Георгиев също бяха сред учениците през цялото време и взеха участие заедно с тях в тематичните състезания. Инициативата бе подкрепена и от Сдружение „Зелени балкани“, благодарение на което специалисти - еколози и биолози - обогатиха знанията на участниците за опазването на видовото разнообразие в природата.

Поредно облагородяване на кът за отдих в „Северен” 

Показани бяха макети на птици - белоглав лешояд, грпивеста рибарка и червеногуша гъска, с помощта на които учениците разгледаха отличителните им белези. С ентомологичния сак бяха хванати и показани на присъстващите различни видове насекоми, след което отново пуснати на свобода.

Тематичните игри и наблюдението със специализирана екипировка(далекоглед, бинокъл, определител) на защитени птици, срещани в Пловдив, на растителни видове в парка предизвикаха жив интерес сред учениците.

В състезание по групи бяха съставени и презентирани на листове върху флипчарт сухоземни и морски хранителни вериги. Съревнованието между групите бе съпроводено с приятна музика и много позитивни емоции за всички участници.

Ралев поздрави запалените природозащитници и им пожела успехи в бъдещите начинания. Той раздаде грамоти на ръководителите на отборите, а всеки участник в празничното събитие получи  брандирана раница от текстил.