/ u4avplovdiv.com
"Да си директор на Езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив е изключително голяма отговорност и предизвикателство". Това заяви в ефира на Дарик радио Вихра Ерамян - директор на елитното учебно заведение, известно повече като Руската гимназия в града на тепетата.

Тази година училището, което е на едно от първите места в страната по резултати, празнува своя 60-годишен юбилей, а кулминацията на честванията съвпадна със седмицата, в която отбелязваме Деня на народните будители. 

"Професията учител не е загубила своя престиж. От самите нас зависи колко ще ни уважава обществото. Тази година при нас бяха назначени 6-ма съвсем млади хора, които дойдоха директно от университета.

Те са бивши възпитаници на гимназията, завършили висшето си обучение с пълни шестици, което е поредното доказателство, че учителската професия не е загубила своето уважение сред младите
", коментира Ерамян и допълва:

"Педагогическият персонал на ЕГ "Иван Вазов" също е уважаван, както от учениците, така и от родителите, които са с много високи изисквания. Въпреки, че парите не са определящи, дълбоко се надявам заплащането да стане по-добро и да отговаря на усилията и труда, които полагат колегите". 

Според директорът на бившата Руска гимназия, насилието сред учениците е вследствие на това, че те са заобиколени от аргесията в обществото, в което живеем - в интернет, в медиите, в електронните игри.

"Не смятам, че обстановката в училищата е агресивна, просто там се случва това, което се случва навън", каза още тя.

Будителите, които вдъхновяват Вихра Ерамян са много и всеки един от тях я заразява и влияе емоционално и духовно по различен начин.

"Ботев със своята пламенност,  Левски със своята всеотдайност, Софроний Врачански- един истински духовник, прозрял делото на Паисий Хилендарски, Добри Чинтулов....", изброи първите няколко директорът на ЕГ "Иван Вазов".

Тя е категорична, че на училищата е нужна повече автономност и свобода на директорите.

"Защото няма как всички да вървим напред еднакво. Хубаво е и добре би било, но няма как това да се случи - децата са различни, учителите са различни, ръководителите на институциите, които управлят учебните заведения са различни. Затfва е добре един директор, който е новатор и иска да въведе повече модерни неща в училище, да има по-голяма своода".

Цялото интервю с Вихра Ерамян чуйте на страницата на Дарик радио бг.