Цяла седмица безплатни прегледи за туберколоза
Цяла седмица безплатни прегледи за туберколоза / netinfo

„Седмица на отворените врати“ за скрининг на риска от туберкулоза започва от днес и ще продължи до 17 септември от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ на бул. „Пещерско шосе“ №66А в Пловдив.  За допълнителна информация, заинтересованите от скрининга могат да позвънят на телефон: 032/602 770.

В този период ще се извършват медицински консултации и прегледи на пациентите със съмнение за наличие на заболяването, уточняват от лечебното заведение. През последните години подобни кампании се доказват като добра практика за откриване на случаи с туберкулоза, защото позволяват своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията, обясняват експертите.

Със седмицата на отворените врати се цели повишаване на информираността по отношение на туберкулозата, като същевременно с това на всеки пациент се дава достъп до здравни услуги, смятат от УМБАЛ „Свети Георги“.

Скринингът е част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.

Безплатни профилактични прегледи и изследвания за туберкулоза ще ce извършват и в смолянската болница „Д-р Братан Шукеров” от 08.00 до 15.30 часа в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии.