Честват 100 години от битката при Каймак-Чалан
Честват 100 години от битката при Каймак-Чалан / Дарик архив

Честване на 100-годишнината от боевете на връх Каймак-Чалан организират днес в асеновградското село Тополово.

Това е една от най-знаменателните битки в историята на българското военно дело, епопеята на Каймак-Чалан през Първата световна война. От август до октомври 1916г. Каймак-Чалан се превръща в арена на ожесточени сражения между сръбските девизии и над 6000 български войници и офицери. Тя ще остане в историята с огромните жертви, които дават сръбската и българската армии и с необичайната надморска височина, на която е водена битката.  В тази епопея над 1800 български воини оставят костите си по скалистите зъбери и по заледените склонове на планината.  49 от загиналите герои са от с.Тополово.

Тържественото честване ще започне от 11.00 часа в село Тополово с отслужване на панихида в памет на загиналите местни жители през Първата световна война.

С поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите във войните за национално обединение на центъра в кв. Малко Тополово, жителите и гостите на селото ще изразят своята признателност към подвига на своите предци през онези паметни дни.

Програмата ще продължи с тържествено слово за историята на войната, за честта и достойнството на всички поименно изчетени герои, отдали живота си в името на България.