Частниците щели да строят общежитие за сестри в двора на областната болница
Частниците щели да строят общежитие за сестри в двора на областната болница / netinfo
Общежитие за медицински сестри и придружители на пациенти и изложбена зала за медицинска техника и апаратура ще строи бъдещият  частен партньор на болница “Пловдив” в двора й, който ще бъде бъде апортиран в смесено дружество под контрола на наскоро регистрираната компания “Норд инвест”. Това става ясно от официално изявление на изпълнителния директор на МБАЛ доц. Георги Йорднов, който недоволства от намерението на общината да блокира вдигането на капитала. Преди дни кметът Славчо Атанасов определи подготвяната схема като опит за срита приватизация, който цели заобикаляне на забранителния списък за продажба, в който е бившата Окръжна болница.

До момента пловдивската община не е превела нито лев от гласуваните 200000 лева за ремонт за спешен ремонт на елмрежата и 50000 за разкриване на отделение за лечение на ретинопатия при недоносени, каза доц. Йорданов. Според него е нормално държавата като собственик на 51% от акциите да иска направените от нея капиталови разходи в болницата за 2 млн. лева да бъдат отразени в увеличение на капитала в нейна полза.

Според директора на болницата инвестиционните намерения на частната фирма “Норд инвест”, касаят само 25% от двора на МБАЛ “Пловдив”. Според проекта за дружествен договор обаче в смесеното дружество с фирмата на бившия партиен секретар на “Балканкар Рекорд” Румен Василев ще бъдат апортиран целия терен от над 90 декара. Доц. Йорданов твърди, че общото решение ще одобри публично-частното партньорство по принцип и едва после ще бъде уточняван вида на вноската и дела на “Норд инвест”. Според проекта за учредителен договор, с който общината разполага обаче на частниците ще бъдат дадени 51% от смесената фирма, без да е ясно срещу какви инвестиции.