Българките живеят с надеждата за справедливо решение на ВСС на Либия
Българките живеят с надеждата за справедливо решение на ВСС на Либия / netinfo

Българските медицински сестри не са изненадани от потвърждаването на смъртните присъди и живеят с надежда за справедливо решение на Висшия съдебен съвет на Либия, сподели по телефона след срещата с тях общественият посредник на Пазарджик Иван Димитров.

Около час българският посланик в Либия Александър Олшевски, двамата български защитници на медицинските сестри Хари Хараламбиев и Пламен Ялнъзов и общественият посредник на Пазарджик Иван Димитров са разговаряли с българските медицински сестри и палестинския лекар. Иван Димитров е успял да им предаде подаръците от медицинските работници в пазарджишката МБАЛ, от роднините и близките на Валентина Сиропуло и от кмета.

Омбудсманът на Пазарджик е впечатлен от усилията на палестинския лекар Ашраф ал Хаджудж да научи за кратко време български език, както и от старанието му да усвои стихотворението на Вазов „Аз съм българче“.

Медиците ни са информирани за всичко, което става в България, за усилията, които полага страната и международната общност, за да се постигне тяхното освобождаване, каза още Иван Димитров.

Кметът на Пазарджик Иван Евстатиев изрази готовност да подкрепи всякакви инициативи срещу несправедливите съдебни присъди на медицинските ни сестри в Либия.

„Ще ми се да вярвам, че с общи усилия и международната подкрепа, която имаме по случая ”Либия”, изходът от 8-годишната съдебна сага с нашите медицински сестри и палестинския лекар, ще бъде благоприятен, каза Евстатиев. Пазарджишкият кмет смята, че не всичко е загубено и изрази надежда, че на 16 юли на заседание на Висшия съдебен съвет на Джамахирията случаят ще бъде преразгледан. Остава и последната дума на министъра на външните работи на Либия, който може да се произнесе по съдебното решение.